Kostpolitik

Frøslevlejrens Efterskole nuancerer sundhedsbegrebet gennem en kostpolitik, der går mere op i motivation end restriktive begrænsninger.

Ingen restriktioner – kun sund fornuft og motivation

Vi går meget op i vores kost. Vi bruger motivation som et redskab til at få eleverne til at træffe sunde valg. Hvis den sunde mad ser lækker ud og smager godt, skal eleverne nok få lyst til at spise den. Hvis kokken samtidig udviser høj faglighed og holdninger til det, der serveres, er vi godt på vej.

Derfor kommer kokken også ofte ud og fortæller om maden og råvarerne, når det er noget særligt, der har fundet vej til bordene.

Den rette kost er vigtig

Førhen havde efterskoler ofte ry for mad af tvivlsom kvalitet. Det har vi gjort noget ved på Frøslevlejrens Efterskole, hvor vi har erkendt at kosten er af central betydning for et vellykket efterskoleophold. Hvis maden er dårlig, vil eleverne spise sig mætte i junkfood og slik udefra. På Frøslevlejrens Efterskole ved vi, at en afbalanceret og sund kost er helt central for elevens evne til at lære nyt og udvikle sig.

Men der skal også være plads til lidt sødt i ny og næ. Vi er hverken fedt- eller sukkerforskrækkede, og et forbud vil uden tvivl blot få eleverne til at købe større ind af søde sager udefra.

Vi fintæller ikke kalorier

Vi sammensætter naturligvis måltiderne, så de ernæringsmæssigt følger anbefalingerne, men vi fintæller ikke kalorierne. Vi tror på, at det er bedre med et naturligt forhold til mad. Mad skal ikke være et regnestykke; mad skal være en nydelse.

Skolens generelle fokus på bevægelse giver samtidig alle muligheder for at brænde kalorierne af igen.

Hyggeligt samlingspunkt året igennem

Måltidet skal være et hyggeligt samlingspunkt, hvor der er tid til samværet omkring maden. Det er en værdi, vi værner meget om. Når måltidet bliver forjaget, træffer vi meget lettere de fede, søde, salte og usunde valg.

Maden på Frøslevlejrens Efterskole vil afspejle årets gang, da køkkenpersonalet har særlig fokus på lokale råvarer i sæson. Skolen har ansat faglærte kokke og køkkenassistenter, der sætter en ære i at lave så meget som muligt fra bunden.

Imødekommer særlige behov

De er klar til at imødekomme særlige krav fra elever, der af personlige, religiøse eller helbredsmæssige grunde ikke kan spise særlige fødevarer.